Thursday, 18 June 2015

Interview Bachelor of Pharmacy MSU

syafi khizar | 15:20 | 6Comments |
Bismillah..

Assalamualaikum..

16 Jun 2015, sekali lagi, Yaya menjejakkan kaki ke Menara MSU aras 2.. Interview lagi.. Haiyaa.. Kos yang Yaya minat memang semua kena ada interview eh? Alhamdulillah, semua berjalan dengan lancar.

First impression sampai-2 MSU tadi, 'Ramai la pula yang interview hari ni.. Biasanya sikit je'

Interview dalam kertas tulis pukul 9 am.. Tapi mula pukul 9.45 am macam tu.. Sokay, boleh hilang-2 kan nervous..

Pukul 9.15 am macam tu, calon interview kena beratur untuk tandatangan kehadiran..

Nama Yaya takde dalam list???? What??? Jahat.. Jahat.. Jahat...

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Okay , Yaya lupa nak komfirmkan kehadiran sebenarnya.. mihmihmih.. Salah sendiri sebenarnya.. Mujur bawa surat tawaran iv tu, tunjuk, kemudian orang tu suruh tulis nama.. and of course, kalau da tulis guna tangan, komfirm-2 la calon terakhir.. Nombor 20.. Dekat 2 jam juga la tunggu.. and you know what? Most of them batch 93-95.. Yaya & sorang budak Perak ni je sama batch..

One more thing, timbang berat purata kaum Melayu, India dan Cina sama banyak yang datang iv hari ni..

Interview ni secara individu, speak in English kayy..

Sorang demi sorang dipanggil untuk iv..  Sorang demi sorang keluar.. dan... finally, my turns !

Masuk sebuah bilik dengan penuh berhati-2, kemudian jumpa Puan/Encik Panel tu. Oh lupa inform, ada sorang je panel..

Iv ni sebenarnya tak stress macam equation E=mc^2.. Interview ni nak tengok keyakinan bakal pelajar je sebenarnya, tapi tak bermakna hadir iv ni, dah sah kita dapat tempat dalam Bachelor Pharmacy ni.. Only 100 selected students will be selected..

Soalan-2 yang akn ditanya simple-2 je.. Yaya bagi tips je la eh.. Buat persediaan mental yang secukupnya dan sediakan dokumen yang diperlukan..

Tips Soalan Interview :
  • Tell me about yourself
  • Why you choose MSU to further your studies?
  • Why you choose Pharmacy?
  • What do you know about Pharmacy?
  • What do you know about MSU?
  • What current issues regarding Pharmacy?
  • What can you say about this course?
  • What is your first impresions on MSU?
P/s : Soalan atas ni adalah soalan paling klishe para penemu duga akan tanya.. so... Good luck !

P/s : The interviewer said to me "Never trust foreign / stranger in your life."

6 comments:

  1. Sorry nak tny. Msu ni memilih tak?? Haha. I mean. Kalau pharmacy tu usually cgpa brp y dy ambik??

    ReplyDelete
  2. salam,, nk tnye cmne nk konfemkn kehadiran??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh call En. Marsal - 03-55216825 , good luck ya . Bila iv?

      Delete

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥