Tuesday, 16 June 2015

Foundation in Science MSU Scholarship Interview

syafi khizar | 17:33 | 8Comments |
Bismillah..

Assalamualaikum..

Mei 2014.. Yaya dipanggil untuk ditemu duga untuk mendapatkan tempat dalam menjadi salah seorang pelajar asasi MSU.. Interview Scholarship Foundation in Science.. Dengan muka tak berperasaan, Yaya tolak tawaran scholarship tu.. -,- Baik takyah datang interview kan? Otak sengket masa tu.. First time interview, perasaan dia lain sikit la.. Tak pernah ada iv kan sebelum ni..

Apa-apa pun, Yaya nak kongsikan pengalaman iv ni..

Pukul 9 am - Pendaftaran

Sebab Yaya calon pertama, jadi, giliran Yaya abis awal la kan. :P

Yaya kena masuk bilik iv tu.. Gerun gilakss kot masa tu..

Kemudian, akak kaunselor tu cakap, rileks-2 je.. Soalan tak susah..

Yaya pun cubalah senyum..

Masuk dalam bilik tu, penemu duga tu lelaki.. Seorang.. Lagi la menggerunkan..

Kemudian, encik penemu duga tu senyum. Okay, takde la gementar sangat..

Boleh pilih nak cakap Melayu atau English..

Okay..

Soalan pertama : Ceritakan tentang diri awak.

Soalan kedua : Dari mana dapat tahu pasal MSU dan scholarship ni?

Soalan ketiga : Kenapa MSU menjadi pilihan awak?

Soalan keempat : Apa cita-2 awak pada masa depan, kenapa awak pilih cita-2 tu?

Soalan kelima : Jika awak diberi biasiswa ini, apa yang akan awak lakukan?

Soalan keenam : Matlamat awak lepas dapat biasiswa ini.

Okay, sejujurnya ! Soalan-2 ni je yang Yaya ingat.. Good luck every one !

8 comments:

  1. tiap kali iv, sy takot n cuba mengelak,,haha,,nebes XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..chill.. jgan nebes-2, nanti nak mohon kerja nanti susah.. :D

      Delete
  2. Hehe akak pernah sekali interview. Interview kerja. Tp xdpt pun sbb tgh belajar. Tp takpe. Amek pengalaman. Nnti interview kerja dh ada experience. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak.. Saya pun amik pengalaman juga tahun lepas.. saje je.. first time.. excited dia overload sangat..

      Delete
  3. sayangnyaa tolak scholar tu. hehe
    btw nice sharing dude^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. beri peluang kpd yang mahukan.. ><

      Delete
  4. Tak apa yaya...dah ade pengalaman...in future nnt dah bole handle situation kan...tak perlu neves sgt...masa ni lah nak 'sell' diri kita...show them the very best from u

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. Tu la, pengalaman penting.. Alhamdulillah, berkat dari pengalaman ni, boleh carry on iv seterusnya.. :D

      Delete

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥