Tuesday, 21 April 2015

Dilema Lepasan SPM

syafi khizar | 22:32 | 0Comments |

Bismillah.. 

Situasi 1 :

"Akak, saya patut masuk mana ye? Form 6? Diploma? Asasi? Matrikulasi?"
- Awak nak masuk degree terus pun boleh dik.  Tak percaya? Photobucket Percaya lah dik, certain kos kat uni ni boleh terus masuk degree. Yang paling utama, niat awak nak belajar, timba ilmu. Ada niat macam tu, semua kerja jalan dik

Situasi 2 :
"Result saya teruk la kak, Boleh ke saya sambung belajar lagi ni?"
- Haih. Boleh dik.. Siapa cakap tak boleh? Yang penting awak nak belajar la adik sayang oii. Di mana ada kemahuan, di situ ada trafic light. Eh. Trafic light? Signifikan dia, Kalau ada kemahuan, nanti akan ada cabaran, dan waktu kita cuba hadapi cabaran tu, nanti akan ada jalannya, kalau kita sentiasa bersandarkan kepada Allah s.w.t. Chill la. Smile okay? Photobucket

Ahaa.. Ni antara situasi-II yang sering junior-2 Cik Yaya tanya. Risau sangat awak semua ye. Rileks la, Small matter je bebeh. Aceceh.. Macam banyak je persoalan yang junior tanya.. Aii tak pemesshh mana pun masa sekolah dulu.. Budak biasa-II je ni.. Uhuks.. okay-2, Back to the topic.. Gurau je tadi. 

Mengikut pengalaman setahun jagung ni la kan, Matrik, Asasi, Diploma, Form 6, Degree.. Semua bagus-II belaka. Takde yang tak bagus. Yang penting tajdid niat untuk terus belajar untuk tegakkan agama Allah. Betul tak? Ok la, mungkin Allah tak bagi kamu keputusan yang cemerlang gilerr masa SPM, tapi, siapa tahu, rezeki kamu selepas SPM.. Sejujurnya, Ramai kawan Cik Yaya perform lepas abis SPM (Matrik, Asasi, Diploma, Form, etc) See? Tak semestinya orang yang perform masa SPM akan terus perform lepas abis SPM -ayat macam keling, harap paham-2 sendiri la ye- Kenapa? Mungkin sebab masih dengan glora glory victoria victory SPM mereka. So, mereka lalai sikit.. Hmm.. Aucch, Macam cakap dengan cermin pula. -ada la sikit terkena batang hidung sendiri- 

Matrik, Asasi, Diploma, Form 6, semua ada kebaikan dan keburukan yang tersendiri (Nanti Cik Yaya buat post  lain untuk ceritakan perbezaan semua-II ni). Satu je Cik Yaya nak cakap, adik-2, sebelum masuk mana-2, buatlah solat istikharah dulu.. Aipp, jangan gataii sangat nohh.. Solat istikarah bukan untuk cari jodoh je tau.. tau.. Take note   Semua jenis pendidikan tertiary ni best.. Serius wa cakap sama lu.. Kalau ikhlas, comfirm best.. Ingat! Belajar kerana Allah.. Semua akan jadi mudah, in sha Allah, yang penting minta restu kedua-dua ibu bapa dulu. Ibu bapa redha, in sha Allah, Allah akan redha dengan perjalanan hidup kita. Wallahualam. 

Firman Allah s.w.t mengenai keutamaan belajar :
16:43
And We sent not before you except men to whom We revealed [Our message]. So ask the people of the message if you do not know.




No comments:

Post a Comment

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥